sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Nigeria, Zaria 7.2.-26.2.08


”Herätys Lagosissa ei merkitse herätystä Nigeriassa”, sanoi eräs järjestelytoimikunnan pastoreista. Herätys, joka on koskettanut Nigeriaa viimeisen kymmenen vuoden aikana, on kokonaisuudessaan tapahtunut Etelä- ja Kaakkois- Nigeriassa. Kartalta katsottuna Etelä- Nigeria on kristittyjen kansoittamaa ja siellä on myös suuria seurakuntia. Pohjoinen kuuluu muslimeille. Se mikä on tapahtunut etelässä, ei ole koskettanut pohjoista. Nigerian 140 miljoonan asukkaan kansasta suuri osa ei ole koskaan edes kuullut Jeesuksesta. Pohjoisessa hallitsee voimakas muslimienemmistö ja seurakunnat elävät myös monenlaisen painostuksen kohteena..

Zarian kaupunki Pohjois Nigeriassa on ikivanha muslimikaupunki. Miljoonan hengen asukkaasta yli 85% on muslimeja. Nigeria on jaettu 36:en hallintoalueeseen, joissa 11:ssa on voimassa sharia laki, Zaria niiden joukossa. Kaupungin seurakunnat saavat pitää kokouksiaan omissa seurakunnissaan tai omien tonttiensa sisällä. Vuonna 1990 kaupungissa tuhottiin yhtä lukuun ottamatta kaikki kirkkorakennukset. Yhä vielä kristittyihin kohdistuu vainoa, mm seurakuntien rakennuksia hajotetaan, ihmisiltä estetään pääsy kokouksiin, kristityt eivät pääse opiskelemaan tai saa työpaikkoja.

Kaupunki on tähän aikaan vuodesta Saharasta tulevan kuivan hiekkapölyn valtaama. Hiekka on kuin sumupilvi kaiken yllä estäen myös auringon paisteen. Yleisilmeeltään kaupunki ei ole kaupunkimainen. Lähinnä on vain kojuja ja toreja, matalia rakennuksia, pieniä kauppoja, vuohia, kanoja, lehmiä ja valtava määrät pieniä moottoripyöriä. Silti tässä kaupungissa sijaitsee myös Afrikan toiseksi suurin yliopisto valtavina alueineen.

Friendship festival – Ystävyys festivaali järjestettiin kaupungin suurella poolokentällä johon neljänä iltana kokoontui 8000 – 40 000 ihmistä. Ihmeet, parantumiset ja valtava innostuneisuus sävyttivät iltatilaisuuksia. Peter Youngrenin tehtävänä oli ainoastaan koroittaa Jeesusta, ei taistella minkään uskonnon puolesta eikä mitään uskontoa vastaan. Hän suuntasi sanomansa niin kristityille kuin muslimeille; jokaisen tarvitsee kuulla evankeliumi, jokainen tarvitsee Jeesuksen, Jeesus on sovittanut koko maailman Jumalan kanssa.

Julistus elävästä, ylösnousseesta Jeesuksesta jo yksistään riitti siihen, että Jumala alkoi vahvistaa sanansa parantaen sairaita. Ensimmäisenä iltana toistakymmentä osittain tai täysin kuuroa todisti parantuneensa. Jokaisena iltana vähintään yksi täysin sokea muslimimies tai nainen toi todistuksen kuinka Jeesus oli avannut heidän silmänsä. Joku oli ollut sokea kaksi vuotta, toinen kaksikymmentä, kolmas neljäkymmentä, eräänä iltana toistakymmentä osittain tai kokonaan sokeaa nousi puhujalavalle todistamaan parantumisestaan. Pikkulapset alkoivat kävellä ensimmäistä kertaa eläessään, vanhemmat halvaantuneet ihmiset alkoivat kävellä, syöpäsairaat tulivat todistamaan kuinka heidän syöpänsä oli hävinnyt jne. Jumalan hyvyys täytti tilaisuudet. Jumala ei katsonut henkilöön, hän ei erotellut ketään, Hän rakastaa jokaista ja vetää hyvyydellään ihmisiä Jeesuksen luokse. Valtava joukko rukoili joka ilta pyytäen Jeesusta tulemaan elämäänsä ja muuttamaan heidät.

Tämä kaikki tapahtui kaupungissa jossa kukaan ulkomaalainen ei ole koskaan aiemmin voinut pitää ulkoilmatilaisuutta.

Tulimme kaupunkiin lähes kaksi viikkoa ennen kampanjan alkua. Erilaisissa pastorikokoontumisissa joissa paikalla oli 30 – 170 pastoria puhuimme kampanjasta ja rohkaisimme heitä tekemään kaikkensa sen hyväksi. Kampanjaa edelsi voimakas mainostaminen. 55 000 suurta kokousjulistetta levitettiin ympäri kaupungin. Markus johti ja valvoi koko tätä prosessia alaisenaan 60 paikallista nuorta jotka iltaisin pimeän tultua kiinnittivät julisteita ympäri kaupunkia. Osa julisteista oli aina revitty pois jo ennen seuraavaa puoltapäivää, mutta kaupunki saatiin kyllä ”maalattua” julisteilla riittävästi. Lisäksi olivat banderollit, tienvarsimainokset, TV ja radio sekä 150 000 käsikutsua. Kävin eri seurakunnissa myös pitämässä kokouksia ennen kampanjaa ja näin ”aloitimme” sen vähän etuajassa. Herra paransi ihmisiä kokouksissa ja ihmiset innostuivat yhä enemmän tulevasta tapahtumasta. Oli ilo nähdä erilaisten seurakuntien mukaantulo tapahtumaan, Helluntailaiset ja Katoliset, Baptistit ja Anglikaanit, Ecwa seurakunnat ja muut olivat tekemässä yhdessä Jeesusta tunnetuksi.

Pastoriseminaarissa kolmen päivän aikana myös 800 -1000 pastoria ja johtajaa saivat erittäin vahvan opetuksen evankeliumista. Opetus uudesta liitosta ja Jeesuksen työn riittävyydestä riisui pois uskonnollista ja lakihenkistä hapatusta jota Nigeriassa on paljon. Rohkaisu julistaa evankeliumin totuutta ja viedä se eteenpäin Pohjois- Nigeriassa täytti viimeisen seminaaripäivän. Jumalan Hengen läsnäolo oli vahva. Helluntailiikkeen johtaja Pastor Samuel Kujiyat iloitsi valtavasti seminaarin sanomasta.

Oli valtavan hienoa olla mukana jo kampanjan valmisteluvaiheessa ja tutustua eri pastoreihin ja heidän seurakuntiinsa. Tarve Kristuksen evankeliumin julistukselle on valtava Pohjois- Nigeriassa. Samoin tarve opetuksesta evankeliumin perustotuuksista – Jeesuksen työn suuruudesta, uudesta liitosta ja Jumalan armosta, on todella suuri tässä monen kirjavassa uskonnollisessa maassa.

Paluumatkalla kävimme vielä tapaamassa Kadunan hallintoalueen kuvernööriä. Hän on itse muslimi mutta on suhtautunut erittäin myönteisesti kampanjoiden pitämiseen. P.Youngren vielä ennen lähtöämme rukoili kuvernöörin ja hänen hallituksensa puolesta. Kun Jumala itse on avannut oven ei kukaan voi sitä sulkea!